Triar llibres per a infants i joves

Pas 1. Presentació

La literatura infantil traspassa les barreres de l’edat; criatures i adults ens sentim sovint atrets per les seves històries, per les il·lustracions que els donen vida i pel tractament de temes universals que hi fan els autors. Però, davant la diversitat de publicacions, cap on ens decantem un cop som a la llibreria?

user-image

Pas 2. El llibre com a objecte i com a producte cultural

A l’hora de triar, la forma i les informacions externes són aspectes rellevants a tenir en compte.

user-image

Pas 3. Traduccions i adaptacions

D’on ve, un llibre? A més dels originals, hi ha les traduccions d’altres llengües o les adaptacions per edats.

user-image

Pas 4. La relació text-imatge

Avui dia la majoria de llibres infantils tenen il·lustracions. Fins i tot s’ha creat un gènere anomenat àlbum il·lustrat.

user-image

Pas 5. La qualitat de la imatge

Els àlbums il·lustrats poden ser creats per una mateixa persona que elabora el text i les il·lustracions o bé en col·laboració entre dos professionals, un que escriu la història i un altre que crea les imatges.

user-image

Pas 6. La qualitat del text

Per triar un bon àlbum o qualsevol llibre per a infants també hem de parar atenció al text.

user-image

Pas 7. Els elements de les històries infantils

Bones imatges i bons textos potser no fan bones històries. Saber quins elements narratius conformen una història et permetrà fer-te preguntes per valorar la qualitat de cada obra.

user-image

Pas 8. Una tria de llibres bons i diversos

Els llibres ofereixen als infants l’experiència del que poden esperar de la literatura. Els llibres que anem compartint en família o la selecció que se’n fa des de l’escola han d’oferir un ventall ampli de possibilitats.

user-image

Pas 9. Llibres per a qui?... Per als més petits

Els nens entren en contacte amb els llibres des dels primers mesos de vida a través d’edicions que tenen en compte les peculiaritats dels lectors a qui van dirigits.

user-image

Pas 10. Llibres per a qui?... per als preadolescents

Per triar les lectures literàries dels infants més grans cal tenir en compte, a banda de la qualitat literària dels textos, les seves característiques com a lectors.

user-image

Pas 11. Llibres per a què?... Les diferents funcions

Sovint, els llibres també es trien amb propòsits diferents. No és el mateix buscar un llibre per explicar-lo a un infant abans d’anar a dormir que el que necessita un mestre per tractar un determinat element literari a l’aula, per exemple.

user-image

Pas 12. Projecte

Aquí tens diferents opcions de projectes. Segons en quina institució cursis el miniop, n'hauràs de fer un o un altre. En el seu moment t'indicaran, en el campus moodle, quin o quins has de fer.

user-image