Pas 7. La dieta mediterrània

La dieta mediterrània es considera una de les més saludables del món i la UNESCO la va declarar patrimoni immaterial de la humanitat.

Saps en què consisteix? Què té de particular? Es basa només en el consum d’uns aliments concrets o aplega altres factors?
Per saber-ho, hauràs de mirar-te amb atenció aquest vídeo. Fes clic aquí.

Així doncs, la dieta mediterrània és un mode de vida que uneix bons ingredients cuinats tradicionalment i compartits en bona companyia, com és habitual en els països de la Mediterrània. Tot amanit amb un passeig digestiu, és a dir, l’exercici físic.

Quins aliments inclou, en quines quantitats i quins altres hàbits s’hi afegeixen? Clica a sobre la imatge i podràs consultar-ne tots el detalls:

Fixa’t que no només se sustenta en una tipologia d’aliments sinó en altres qüestions relacionades amb l’estil de vida, com ara:

  • Els productes de temporada: la cuina s’adapta a les estacions de l’any, a la situació geogràfica i aprofita els aliments de cada època de l’any.
  • Els productes de proximitat: s’elaboren i produeixen a prop d’on vius. Has sentit a parlar del “Quilòmetre zero”? Són aliments frescos i productes de la teva zona. Consumir-los afavoreix la sostenibilitat i genera riquesa al teu entorn.

Ho tens en compte quan decideixes els àpats? De què és temps, ara? Informa-te’n en aquesta pàgina i explora-la a fons.

L'alimentació no només afecta la salut humana, sinó també la salut del planeta. Què hi podem fer? L'alimentació mediterrània s'alinea amb una alimentació sostenible. Aquest vídeo t'ajudarà a comprendre millor la situació:

Font: UOC-Una alimentació sostenible i saludable

Atura’t i comparteix

<

Mira’t la fotografia que vas enviar al fòrum del Pas 2 on mostraves els teus hàbits alimentaris.

Ara, has d’anar a comprar i omplir el cistell tenint en compte tot el que has après en els passos anteriors: la tipologia d’aliments i les necessitats nutricionals segons les característiques personals, els productes que tens al teu abast i les característiques de la dieta mediterrània.

Col·loca damunt la taula els aliments que has comprat i organitza’ls de nou per grups.

Fes una foto, millor si hi apareixes tu també, i compara-la amb la que vas compartir en el Pas 2. Explica les diferències que hi trobes.

Si no pots anar a comprar, fes un muntatge fotogràfic amb els aliments que creus que hi hauria d’haver i quins no respecte a la foto que vas enviar.