Pas 4. Ara toca triar. I per on pots començar?

T'has parat a pensar alguna vegada en les opcions que hi ha per omplir el cistell de la compra? Les coneixes?

Depenent d'on visquis tindràs accés a productes que venen directament de l’hort o fins i tot de la teva collita, o bé no et quedarà més remei que anar al mercat, a botigues del barri o al supermercat.

Hi trobaràs aliments que es poden classificar segons diferents criteris:

  • Animal (carn).
  • Vegetal (fruita).
  • Mineral (aigua).
  • Energètics: són els que aporten l'energia necessària per realitzar les activitats diàries i les funcions vitals bàsiques (respirar, mantenir la temperatura corporal...). Són els aliments amb presència majoritària d'hidrats de carboni i/o lípids.
    Per exemple, la xocolata, els fruits secs, els embotits…
  • Plàstics: són els que ajuden a formar l'estructura de l'organisme durant el procés de creixement o de renovació cel·lular. Són els aliments amb presència majoritària de proteïnes.
    Per exemple, el peix, la carn, els ous, el tofu…
  • Reguladors: són els que participen en les reaccions químiques que es donen en les cèl·lules. Són els aliments amb presència de sals minerals i vitamines.
    Per exemple, les fruites, les verdures...
  • Proteïnes: serveixen per desenvolupar la major part de funcions de les cèl·lules de l'organisme. Poden ser d'origen animal o vegetal.
    Per exemple, els ous.
  • Hidrats de carboni: aporten l'energia necessària per a l'organisme de manera immediata. També s'anomenen glúcids.
    Per exemple, el pa.
  • Lípids: s'emmagatzemen en l'organisme i aporten energia, però també són imprescindibles per a altres funcions com ara l'absorció d'algunes vitamines. També s'anomenen greixos.
    Per exemple, l’oli.
  • Primaris: són les matèries primeres que conserven les seves característiques originals.
    Per exemple, els ous, la fruita o verdura fresca...
  • Secundaris: són aquells aliments que han passat algun procés però conserven les seves característiques.
    Per exemple: llet en pols, fruits secs o cereals envasats.
  • Derivats: són aliments obtinguts a partir de barreges o extraccions d'altres aliments i que han perdut les seves característiques inicials.
    Per exemple: oli d’oliva, formatges o sucs de fruita.
  • Fabricats: són aquells aliments que han patit una transformació important dels seus components i poden estar compostos d'una sola matèria o de diverses.
    Per exemple: pasta, rebosteria o extractes de brou.

Davant d'aquest ventall de possibilitats, qui no s'ha sentit perdut en el moment de seleccionar els aliments adequats? De manera orientativa les quantitats recomanades de nutrients per dia són:

  • Hidrats de carboni: 50-60%
  • Greixos: 30-35%
  • Proteïnes: 10-15%

I ara, vols veure com seria l’àpat saludable ideal? Mira’t la imatge i completa’n la informació amb els consells que trobaràs al web Harvard School of Public Health:

Font: Harvard School of Public Health

L’etiqueta dels productes et pot orientar. L’Agència Catalana de Salut Alimentària, entre d’altres institucions, proporciona la informació sobre l'etiquetatge. Mira’t aquests vídeos:

L’etiquetatge dels productes alimentaris envasats. Font: Agència Catalana del Consum

L’etiquetatge dels productes frescos. Font: Agència Catalana del Consum

Amplia

Per conèixer la quantitat de nutrients que conté un aliment en concret i comparar-lo amb un altre, pots fer servir la Base de datos española de composición de alimentos (BEDCA). Busca-hi els aliments (clica a Consulta) i fes les combinacions que t'interessin.