Pas 5. I tu, com t’alimentes?

Avui, què has menjat? Com tries cada àpat? Ho fas de manera conscient? Penses en què necessita el teu cos o improvises sobre la marxa?

Compara aquests dos casos:

  • Pensa per un moment que ets una adolescent de 16 anys sana, que vius a la Cerdanya, assisteixes a l'institut, ets membre d'un equip de bàsquet i entrenes tres dies a la setmana durant dues hores.
  • I ara imagina't que ets una dona de 70 anys diabètica, que vius al Barcelonès i ets aficionada als escacs.

Et caldria menjar el mateix? Segurament no.

Per escollir adequadament els aliments de la teva dieta hauràs de tenir en compte una sèrie de factors com ara: l'edat, el sexe, l'activitat física, l'estat de salut, el clima de la regió o del país. Consulta les recomanacions de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO) per aprofundir en els requeriments nutricionals segons les necessitats de cada persona.

Ara que disposes de més informació, pensa en aquestes qüestions:

  • Sabries explicar què passaria si la dona de 70 anys de l'exemple mengés el que necessita l'adolescent de 16 anys? Probablement la seva malaltia s'agreujaria i a més a més s'engreixaria.
    L'obesitat ha esdevingut un problema de salut pública, fins i tot l'OMS (Organització Mundial de la Salut) la qualifica de pandèmia i pronostica una gran crisi d’obesitat a Europa cap a l’any 2030. No es tracta només d’una qüestió estètica sinó de salut perquè porta associades malalties que influeixen en la qualitat de vida de les persones.
  • I si l'adolescent de 16 anys mengés el mateix que la dona de 70 anys? És possible que tingués carències nutricionals.
    La malnutrició en els seus diferents graus és una altra causa de problemes de salut i malalties. Per conèixer-ne les dades i xifres consulta aquesta nota explicativa de l'OMS sobre malnutrició.

Atura’t i reflexiona

Fes una cerca sobre les teves necessitats energètiques en funció de la teva edat, sexe, activitat física... i comparteix-les al fòrum.

Primer apunta en un paper tot el que hagis menjat en cada àpat i entre hores en els últims tres dies. Aquesta llista et permetrà tenir una mostra força representativa dels teus hàbits.

Ara entra en aquest simulador i introdueix-hi les dades que et demani: Alimentador. Necessitaràs tenir a mà el paper sobre els teus àpats.

Un cop hagis fet això clica a la pestanya resultados i trobaràs la informació sobre l’energia i els nutrients que has ingerit.

Comparteix les dades al fòrum (recorda que les del teu consum són les de color vermell): energia, proteïnes, lípids, carbohidrats, colesterol, vitamina B12 i ferro.

Finalment, fes una comparativa sobre els teus propis resultats (vermell) i els recomanats (verd) i comenta-ho al fòrum.