Pas 2. Menjar, comer, 食べる, eat, manger,أكل...és el mateix?

Si has viatjat algun cop, t’hauràs adonat que depenent de l’indret la gent té costums molt diferents pel que fa a l'alimentació. Tastar els plats típics dels països és una manera d'acostar-se a les diferents cultures.

Ara viatjaràs en un clic! Fixa't en les fotografies del llibre Hungry Planet de Peter Menzel, un fotògraf que va recórrer el món per retratar un comportament humà ben bàsic: menjar. Clica en els enllaços i observa en les fotografies què mengen al llarg d'una setmana les famílies de diferents països:

Si traduïm les fotografies a una infografia, els aliments que apareixen en les imatges que has vist de les famílies del Txad, els EUA, Guatemala i Kuwait són els següents:

Infografies Marta Pau

Per saber quins aliments ha consumit el món des de fa 50 anys fins ara i en quines quantitats, hauràs d’explorar un treball de National Geographic.

Mira’t, primer, aquest vídeo:

“El que menja el món”, l’evolució dels costums alimentaris. Font: TV3

Ara que ja en coneixes el funcionament, clica a sobre de la imatge i endinsa’t en el projecte de visualització de dades What the world eats creat per National Geographic. Alerta… és força addictiu!

What the world eats. National Geographic

Selecciona diferents països, els que t’interessin, analitza’n el consum i observa com han variat els patrons alimentaris, tant en la dieta diària (Daily Diet, en el gràfic) com en el consum de carn (Meat Consumption, en el gràfic). Fes-te aquestes preguntes:

  • Quines són les principals diferències que trobes entre l'alimentació que apareix al gràfic de la Xina i d'Espanya?
  • Creus que la teva alimentació es veu correctament representada al gràfic d’Espanya?
  • I què ha passat amb el consum de carn?

Atura’t i comparteix

Fes de fotògraf: imita les fotografies de Peter Menzel que representen l’alimentació habitual de famílies del Txad, els EUA, Guatemala i Kuwait. Segueix les indicacions següents:

Col·loca sobre una taula els aliments que tens a casa teva i que siguin representatius del que menges habitualment. Organitza’ls per grups (verdures i fruites, carn i peix, llegums, làctics, etc.) tal com es veu en els exemples.

Hi has de sortir tu, però si et ve de gust, fes que hi apareguin també els membres de la teva família o les persones amb qui convius.

Fes una comparació amb una de les fotografies de Peter Menzel que hem utilitzat com a exemple (el Txad, els EUA, Guatemala o Kuwait). Indica les diferències i similituds que trobes amb la teva comparant els tipus d’aliments i les quantitats.

Per últim, inclou una breu reflexió personal.