Pas 4. Productes d’higiene personal

Per què es menciona tan sovint el $\ce{pH}$ en la publicitat dels productes d'higiene personal com ara els sabons i xampús? Què és i quina importància té? Qualsevol sabó és adequat per a la pell?

En química les substàncies es classifiquen en:

  • àcides
  • neutres
  • bàsiques

El nivell d'acidesa d'una substància es mesura amb una escala, anomenada escala de $\ce{pH}$, que va des del $\ce{pH=1}$ (molt àcid) fins al $\ce{pH=14}$ (gens àcid, és a dir, molt bàsic).

Per mesurar el $\ce{pH}$ d'una solució s'utilitza un aparell anomenat $\ce{pH}$-metre o bé paper indicador universal, impregnat amb components sensibles als diferents graus d'acidesa, que en posar-lo en contacte amb una substància àcida o bé amb una base, canvia de color i cada tonalitat marca un $\ce{pH}$ diferent.

Mira-t'ho en el gràfic i fixa't en els exemples:

Escala PH Il·lustració Marta Pau

El terme mitjà entre els dos valors extrems, és a dir el $\ce{pH=7}$, indica que la substància és neutra.

El $\ce{pH}$ de la pell és variable. Oscil·la entre 7 ($\ce{pH}$ neutre), en néixer, i 5.5 o 6 en l'edat adulta. És a dir, que la pell adulta és lleugerament àcida.

El fet que la pell tingui un pH àcid és beneficiós ja que evita les agressions exteriors i la proliferació de microorganismes. Malgrat que la pell té mecanismes per recuperar el seu $\ce{pH}$, com ara la sudoració i la secreció sebàcia, és important utilitzar productes d'un pH similar al de la pell per evitar irritacions i èczemes.

Mira't aquest vídeo:

Prova del pH en un sabó comercial. Font: Dove.

Compraries aquest sabó? Quin $\ce{pH}$ necessita la teva pell? Què necessites saber per decidir?

El cabell també té un pH lleugerament àcid. El nivell de $\ce{pH}$ natural del cabell humà oscil·la entre 4,5 i 5,5. Els xampús que utilitzem haurien de tenir un $\ce{pH}$ al voltant de 5.

Atura’t i reflexiona

Els productes miracle prometen solucions fàcils, ràpides i espectaculars a problemes de tota mena (de salut, d’estètica, de neteja...).

Aquí en tens un exemple, mira-te'l:

Xampú de cavall per als humans. Font: Vimeo

Et demanem que argumentis científicament si compraries o no aquest xampú i per què creus que ha tingut tant d'èxit.

Per fer la teva argumentació has de cercar informació del $\ce{pH}$ de la pell de cavall per comparar-la amb la del cos humà, cercar informació del $\ce{pH}$ del cabell humà i utilitzar els conceptes següents: $\ce{pH}$, acidesa, escala de $\ce{pH}$ i pell. Utilitza aquesta informació, la que proporcionen el dermatòleg que apareix en el vídeo i altres referències d’especialistes que trobis pel teu compte per fonamentar la teva argumentació.

A més, adjunta una etiqueta d’un producte on s’indiqui el $\ce{pH}$ i comenta per què creus que és important que s’hi indiqui.