Pas 2. L'etiqueta ens dona informació química

Les etiquetes contenen informació valuosa sobre els components dels productes. Saps interpretar-la?

Les etiquetes de l'aigua, els sabons, els productes de neteja i detergents proporcionen informació química que et pot ajudar a decidir quin producte comprar segons les teves necessitats i com utilitzar-lo. Per això, en aquest curs et proposem un projecte per contrastar la publicitat que es fa d’alguns productes bàsics de la vida quotidiana amb la informació química que es proporciona en l’etiquetatge d’aquests productes.

Fixa't en aquesta etiqueta antiga d'aigua mineral. De segur que hi trobes una característica que et crida molt l'atenció!

Etiqueta aigua Imperial

Efectivament, en el cas de les aigües minerals al segle XIX en l'etiqueta s'indicava la radioactivitat com a element positiu, perquè es pensava que la radioactivitat curava. Avui això és impensable.

La història de les etiquetes és mil·lenària, però l'expansió de les activitats mercantils al segle XVI en va començar a generalitzar l'ús.

Actualment l'etiquetatge és obligatori i les regulacions són estrictes. L’etiqueta ha de contenir obligatòriament algunes especificacions que afecten el dret a la informació dels consumidors.

Fixa't en la informació estàndard que hauria d'aparèixer en un producte, segons l'Agència Catalana del Consum.

etiqueta lleixiu Il·lustració Marta Pau