Pas 5. Vacunar o no vacunar?
Com ens defensem cada dia dels microbis que ens envolten? Les vacunes ens poden defensar de microbis sense haver-hi estat en contacte? Penses que és important vacunar-se?
Mira't aquest vídeo sobre una malaltia infecciosa que va afectar milers de persones a l'Estat espanyol.
La pòlio, poliomielitis o paràlisi infantil i els efectes de la no vacunació - Font: Sense ficció, TV3
Ara mira't aquest altre vídeo sobre el treball d’un dels metges més importants de la història de la medicina.
Edward Jenner i el desenvolupament de la primera vacuna - Font: Documental Historia de la medicina (Odisea)
Anem a pams: per formar-te una opinió sobre la vacunació i la seva eficàcia primer cal conèixer el funcionament del sistema immunitari.
Què fa el sistema immunitari ?
El sistema immunitari ens protegeix dels microbis o patògens. Els patògens poden ser, entre d’ altres, bacteris o virus.
Són microorganismes molt petits en comparació amb la seva gran capacitat de destrucció. Perquè te’n facis una idea, fixa’t en aquestes escales:
- Els bacteris són organismes d'una sola cèl·lula i fan pocs micròmetres (1 micròmetre és una mil·lèsima de mil·límetre = 1/1000 mm).
- Els virus encara són molt més petits que els bacteris. Un virus fa una mil·lèsima de la mida d'un bacteri, és a dir, amida una milionèsima de mil·límetre .
Mira-t'ho en aquesta il·lustració:
Il·lustració Marta Pau
Observar la petitesa dels microorganismes resulta una experiència al·lucinant. Imagina't, per exemple, quants virus cabrien en una cèl·lula de la pell (skin cell). Pots comprovar-ho amb la lupa interactiva que trobaràs en aquest enllaç: si mous la barra horitzontal faràs zoom des del gra de cafè fins a l'àtom.
Els patògens quan entren al cos produeixen una infecció. Durant uns dies no ens trobem bé (febre, diarrea…), però al cap d’un cert temps ens recuperem perquè el sistema immunitari ens defensa.
I com ho fa? El sistema immunitari està format per unes cèl·lules, anomenades glòbuls blancs o leucòcits, que s’encarreguen de destruir els patògens o microbis.
Els glòbuls blancs o leucòcits són cèl·lules que circulen per la sang i que es troben, més concentrats, en altres parts del cos, com ara als ganglis limfàtics i a la melsa.
N’hi ha de diferents tipus: cèl·lules dendrítiques, macròfags, neutròfils, limfòcits B i limfòcits T.
La majoria es formen al moll dels ossos, excepte els limfòcits T, que maduren al timus, un òrgan especial proper al cor.
Mira-t'ho a la imatge:
Il·lustració Marta Pau
Els glòbuls blancs o leucòcits poden destruir els microbis o patògens de diferents maneres:
- “S’empassen” sencers els patògens.
- Produeixen unes substàncies anomenades anticossos que s’uneixen al patogen i ajuden el sistema immunitari a destruir-lo.
- Maten les cèl·lules infectades.
Ho pots veure representat en aquestes imatges: