Pas 4. Ens estan fumigant? Les teories conspiratives
Segur que has vist les esteles que els avions deixen al cel.
Quan un avió vola pot deixar un rastre al cel, conegut com estela o deixant. De vegades és prim i s'esvaeix. D'altres vegades, es manté i s’expandeix. Algunes persones afirmen que en aquests casos, els avions alliberen deliberadament a l’atmosfera productes químics. Creuen que aquesta “fumigació” a gran escala pot tenir diverses finalitats: inculcar idees, tranquil·litzar, enverinar poc a poc, etc. Què hi ha de cert en tot això? Què està passant en realitat?
Per esbrinar-ho, cal fer-se, prèviament, algunes preguntes clau.
De què estan formats els núvols i com s’originen?
Pensa-hi una mica, prova de respondre mentalment aquesta pregunta i després mira't aquest vídeo:
Els núvols: origen i composició. Font: Stanley Croner (American Geological Institute)
Atura't i comparteix
Després d'haver mirat el vídeo, possiblement el que pensaves sobre la composició dels núvols ha canviat una mica. Fes una intervenció en aquest fòrum i explica en dues o tres línies què ha canviat del que pensaves sobre la formació i composició dels núvols.
Què expulsa el motor d'un avió?
Els avions de reacció, com molts altres vehicles que usem els humans, funcionen amb motors d’explosió.
Els motors d'explosió usen combustibles derivats del petroli. Molts cotxes, per exemple, funcionen amb gasolina i els motors de reacció dels avions utilitzen querosè. L'energia s'obté d'una reacció química anomenada combustió.
Què produeix aquesta reacció? Què passa dins del motor d'un avió? Té això alguna relació amb els núvols?
Mira't aquest vídeo:
El professor Miquel Sureda explica el funcionament d'un motor a reacció - Font: InfoK-CCMA
Observa ara la imatge en què s’explica la formació del deixant d’un avió.
Il·lustració Marta Pau
Si tens en compte què expulsen els avions, t’adonaràs que només fa falta el refredament perquè es formi un núvol. Quan l’aire és expulsat del motor de l’avió entra en contacte amb la fredor de l’atmosfera (uns -50ºC, a aquesta altitud) i es forma el deixant, que en realitat és un núvol artificial. A nivells baixos, els gasos expulsats per les centrals tèrmiques o fàbriques poden també formar núvols artificials (anomenats tècnicament antroponúvols) com es pot observar en la imatge. Les activitats humanes, per tant, poden originar la formació de núvols.
Atura't i practica
Et proposem que fabriquis un núvol artificial a casa teva. Mira’t el vídeo següent:
Experiment: formació d'un núvol. Font: Science Bits
Fes un petit experiment a casa en el qual es formi un núvol artificial. Si pots, enregistra'l en vídeo i publica'l en aquest fòrum acompanyant-lo d'un comentari; si no pots fer el vídeo, explica'ns quin experiment has fet i com t’ha anat.
Estem amenaçats per conspiracions secretes?
Algunes persones i associacions veuen intencions ocultes darrere d’alguns fenòmens, esdeveniments o processos que es produeixen al món.
S'ha afirmat, per exemple, que el virus de la grip A ha estat creat artificialment per afavorir el negoci de la indústria farmacèutica. També hi ha persones que pensen que els científics oculten les evidències d’observacions de vida extraterrestre.
Aquest tipus d'afirmacions i creences s'anomenen teories conspiratives i són força comunes en les societats humanes. Ens les podem creure?
Per esbrinar-ho, cal pensar en l'existència d'evidències fiables que demostrin la suposada conxorxa. Les teories conspiratives que hi ha al voltant dels núvols artificials serveixen d'exemple.
Mira't aquest vídeo que parla dels chemtrails (de l'anglès chemical trail, deixant químic) i reflexiona sobre aquestes qüestions:
- Què tenen de diferent els deixants de condensació i els núvols?
- Què tenen en comú?
- Quines evidències tenim que hi hagi altres substàncies químiques en el que expulsen els avions?
- Creus en els chemtrails? Per què?
Chemtrails: La conspiración del silencio - Font: Luís Mulero.
Atura’t i comparteix
Pensar que els deixants dels avions són en realitat chemtrails és només un exemple de les moltes teories conspiratives que podem trobar amb facilitat a Internet o en alguns mitjans de comunicació. Et proposem que facis una cerca a Internet i triïs alguna d'aquestes teories.
- Publica l’enllaç del lloc web on has trobat la informació i on es pugui veure el que diu.
- Escriu un text de tres o quatre línies, redactat per tu, en el qual expliquis si penses que és certa o no i ho justifiquis.