Pas 3. Prediccions de futur

Fer una predicció és anunciar un fet o esdeveniment que ha de succeir. Una predicció es pot fer a partir d’indicis o revelacions sense base o bé a partir dels coneixements científics.

Horòscops. Predir el futur a través dels astres

Ets dels que es miren l'horòscop tot sovint? Penses que els astres influeixen en la teva vida? O, per contra, no hi creus gens però malgrat tot no hi veus cap mal a mirar-te'l de tant en tant?

T'invitem a escoltar el científic Carl Sagan:

L'horòscop i els seus fonaments - Font YouTube.

L'astronomia és l'estudi dels astres i de l'univers. És diferent de l'astrologia, que fa servir les posicions aparents dels astres en moments determinats per predir el destí de les persones i dels assumptes humans.

Mira't aquest vídeo en què es mostra la diferència entre l'astronomia i l'astrologia i la importància d’aquestes al llarg de la història:

L'astronomia i l'astrologia no són el mateix. Font: YouTube

A l'antiguitat, les estrelles eren objecte d’adoració i l'home interpretava el comportament dels astres com a senyal o presagi d'esdeveniments més o menys tràgics.

Els antics astròlegs van agrupar els cossos celestes en constel·lacions. El Zodíac correspondria a una part del firmament on transitaven el Sol i els planetes. L'astronomia i l'astrologia van néixer juntes, l'una observava el cel i el catalogava i l'altra especulava fent prediccions de futur sobre el destí de l’ésser humà.

L’horòscop (del grec ὥρα,“hora”, i σκοπέω ,skopeo, “examinar”) és un mapa que indica la posició dels astres tal com es veuen des de la Terra en un moment determinat. Consta d’una circumferència dividida en 12 sectors iguals, a cadascun dels quals correspon un signe zodiacal.

L’horòscop i la carta astral es basen en la posició relativa dels astres i la Terra en el moment del naixement d'una persona. La carta astral indica les posicions relatives dels planetes, estrelles fixes i altres astres i la Terra en una posició (latitud i longitud) i una hora determinades. L'astrologia els fa servir per fer prediccions.

Què en diu la ciència? Escolta l’astrofísic Neil deGrasse Tyson i t'adonaràs que la connexió entre l'ésser humà i l'univers es fonamenta sobretot en la matèria de què estem fets i en el coneixement.

La recerca científica és la base per al coneixement de l'univers. Font: Time - “10 preguntes a Neil deGrasse Tyson”

Atura’t i comparteix

Participa en el fòrum amb una petita cerca sobre el teu horòscop i amb una reflexió. El teu comentari ha de contenir dos temes ben diferents:

 1. Consulta la predicció d'aquesta setmana del teu signe zodiacal i escriu un comentari que aplegui els aspectes següents:

  • Publica l'enllaç web o el nom de la publicació que has consultat, indica les dates de la setmana en què es fa la predicció, resumeix molt breument els aspectes referits a la salut, els diners, l'amor, la sort o allò que trobis més rellevant i si hi apareix la referència a algun planeta.
  • Tot seguit digues si s'han acomplert o no les prediccions. A mesura que apareguin noves intervencions al fòrum, compara i comenta la predicció dels companys que siguin del mateix signe que tu.
 2. En contrapartida, has de fer una cerca sobre algun fenomen o teoria astronòmica i explicar-ne breument, en el fòrum, les característiques des del punt de vista científic i citar-ne, si la trobes, alguna interpretació pseudocientífica. Et donem algunes idees, pots analitzar aquests fenòmens o proposar-ne d'altres.

  • L’hexàgon de Saturn
  • La forma esfèrica de la Terra
  • Els Perseids

Quiromància. El futur a les teves mans

La quiromància és l'endevinació del passat i la predicció del futur d'una persona a partir de les línies, prominències i altres característiques de la mà.

Es fonamenta en la forma general de la mà, en el relleu del palmell i molt especialment en les línies que el recorren. A partir d'aquestes característiques es fan les endevinacions i prediccions.

quiromancia-01.jpg Il·lustració Marta Pau

Les prediccions a través de les línies de les mans estan vinculades a l'astrologia. La quiromància sosté que durant el naixement els astres imposen els seus signes i la seva influència en les diferents parts del cos, molt especialment a la mà. L'amor, la sort, la personalitat, el passat, el futur, el destí… segons la quiromància tot està “escrit” a les mans, fins i tot el temps que viurem.

Llegeix aquest article que mostra el conflicte i l’engany als quals es pot arribar quan s'aprofiten certes interseccions entre la ciència i la pseudociència: Cirurgians japonesos operen les línies de la mà per canviar el futur.

Molt diferent és el cas de la ciència: la cerca del benestar i la millora de les condicions de vida de les persones està vinculada directament a la recerca científica. Els avenços en biomedicina, per exemple, han canviat el destí de molts de nosaltres i sovint no en som del tot conscients o fins i tot no ho sabem! La rubèola, per exemple, en alguns casos pot ser una malaltia mortal però existeix una vacuna força eficaç per prevenir-la. Et resultarà interessant llegir què en diu l’OMS (Organització Mundial de la Salut): La rubèola.

Però anem més enllà: l’11 de març de 2020 l’OMS va declarar pandèmia mundial la situació d’emergència de salut provocada per la COVID-19. La recerca de vacunes i tractaments va fer que tots dirigíssim la mirada a la ciència. Llegeix aquest article El año de la ciencia.

Atura't i reflexiona

En aquest fòrum et proposem una pràctica pseudocientífica i una cerca científica per a la reflexió:

 1. “Llegeix” la teva línia de la vida. Si vols, fes-te una fotografia del palmell de la mà i publica-la en el fòrum. Cal que facis comentaris sobre la pròpia mà i la predicció de futur de la teva vida segons la línia. https://es.wikihow.com/leer-la-mano.
 2. Pensa un argument en contra i un a favor (si en trobes, encara que no et resulti fàcil) sobre el fet d’allargar-se la “línia de la vida” de la mà amb cirurgia i digues si creus que les línies del palmell de la mà poden predir fets de la teva vida. Argumenta la teva opinió.
 3. Pots revisar l'article sobre els cirurgians japonesos.
 4. Fes una cerca i prova de trobar estudis o avenços en biomedicina, que permetran, en el futur, saber més coses i millorar les condicions de vida de les persones. Comparteix-ho en el fòrum.