Pas 1. Presentació

Mai no t’has plantejat si algunes decisions que prens al llarg de la vida, basades en conviccions personals, són fiables i coherents amb la ciència?

En què es basa la decisió de vacunar o no vacunar els fills? Les esteles o deixants dels avions ens fumiguen des de l’aire? És possible que l’horòscop determini la personalitat o permeti predir el futur immediat?

Aquest curs proporciona elements i criteris per distingir la ciència de la pseudociència. A partir de contextos diferents aprendràs a analitzar la fiabilitat i versemblança de la informació, a identificar i qüestionar la pseudociència i a argumentar les teves opinions.

Els límits de la ciència - Font: Quèquicom

Síl·labus

Què és ciència i què no ho és?
Coneix les característiques de la ciència i compara-les amb les de la pseudociència per aprendre a distingir-les.
Prediccions de futur
Compara l’astrologia i l’astronomia a partir de l’anàlisi de l’horòscop i les línies de la mà. Reflexiona sobre el rigor científic d’aquests mètodes de predicció.
Teories conspiratives
Investiga sobre els núvols. Reflexiona sobre les evidències i la versemblança dels chemtrails, les suposades substàncies amb què ens fumiguen els avions.
Salut
Coneix el sistema immunitari i en què consisteixen les vacunes. Valora els pros i contres de la vacunació i adquireix criteris per decidir si et convenen o no.

Prerequisits

Cap

Dedicació horària

20 hores

Any d'edició

2015

Elaborat per

Autoria

Roser Canet
Marcel Costa
Jordi de Manuel

Coordinació

Catina Bujosa
Mireia Manresa

Il·lustracions

Marta Pau

Disseny web

Xavier Belanche