Pas 7. El projecte (I): Pren decisions

Hi ha diversos sistemes programables per fer petites (o no tan petites) aplicacions com les que ens plantegem en aquest curs, com ara Arduino o Raspberry PI, que són amb diferència els més estesos fora de l’àmbit purament industrial. Nosaltres optarem per fer servir Arduino per tres motius principals:

 1. Tot i no ser el sistema més potent, és un dels més versàtils, i us permetrà plantejar aplicacions molt diverses.
 2. La seva senzillesa rau en una gran facilitat de connexió, programació i posada en funcionament.
 3. El preu és més baix que el de la majoria de sistemes similars.

El sistema Arduino es basa en una placa electrònica programable que té els avantatges següents:

 • Preu reduït.
 • És un sistema de codi obert (open source): les aplicacions desenvolupades són distribuïdes amb accés al codi font, de manera que qualsevol usuari pot estudiar-les, modificar-les i redistribuir-les entre la comunitat (tot respectant la llicència corresponent).
 • Maquinari i programari multiplataforma (Windows, MacOS, Linux...) fàcils d'utilitzar i configurar.
 • Permet controlar una gran quantitat de sensors i actuadors de tota mena, gràcies a la seva matriu d'entrades i sortides analògiques i digitals.

Visita aquesta web de Júlia Carrión, una estudiant de Batxillerat: ARDUINO UNO per aprofundir en les possibilitats de l'Arduino.

Atura’t i comparteix

Pensa i decideix quines dades al teu abast voldries compartir amb el món. Digues en el fòrum què vols implementar i on vols transmetre la informació que generaràs. Aquí en tens alguns exemples, entre molts altres:

 • Dades acústiques que podrien informar-te del nivell de contaminació acústica del lloc on vius.
 • Dades lumíniques que podrien informar-te del nivell de luminositat nocturna del lloc on vius.
 • Quantes persones o vehicles transiten pel teu carrer? Amb un sensor de proximitat (o distància) podries avaluar el nivell de concurrència del lloc on vius.
 • Crear la teva pròpia estació metereològica.
 • També podries pensar en creuar les dades (soroll - volum de persones/vehicles) per posteriorment publicar-les i compartir-les a Internet

Aprèn en col·laboració

Recorda que pots utilitzar el fil general del fòrum Aprèn en col·laboració per consultar o plantejar aspectes generals del miniop. Es tracta que entre tots us en sortiu.