Pas 3. Quan les màquines parlen entre elles

Per poder establir comunicació entre persones s’ha de parlar el mateix idioma. A les màquines els passa el mateix, i això es resol mitjançant estàndards i protocols de comunicació. Com parla una rentadora amb Internet?

L’estàndard de comunicació remota més utilitzat a tot el món és el protocol TCP/IP (hotword: Protocol de Control de Transport / Protocol d’Internet), que dona suport a Internet a tot arreu.

Mira’t aquest vídeo:

IP i DNS: com les xarxes parlen entre elles. Font: Code.org

Internet permet que s’hi pugui connectar de forma autònoma qualsevol dispositiu que generi o rebi dades en qualsevol format. Així, es preveu que l’any 2020 hi hagi uns 40.000 milions de dispositius connectats.

Què implica gestionar una quantitat tan gran de dispositius?

  • D’una banda, es necessiten més adreces disponibles a la xarxa ja que cada dispositiu té una adreça d’Internet anomenada IP. Fins ara, amb el protocol d’adreces IPv4 podia haver-hi uns 4.000 milions de dispositius connectats. El canvi a la versió IPv6, que substitueix l’IPv4, permetrà arribar fins a 340 trilions de trilions!

Mira’t aquest vídeo

L’IPv6 explicat per Vint Cerf, un dels pares d’Internet. Font: Google

I ara, si cliques aquí pots veure una infografia que t’acabarà de donar una visió de conjunt.

  • D’altra banda, cal millorar l’automatització de les comunicacions entre dispositius. L’M2M (connexió màquina a màquina) és la tecnologia que permet aquesta connectivat automatitzada i eliminar la intervenció humana directa. Ara, amb la Internet de les coses, aquesta automatització ha de permetre altres funcionalitats com són l’emmagatzematge, el processament, la compartició i l’ús de les dades tant per a ús individual com empresarial o públic.

Mira’t el vídeo, és un entre els molts que fan les companyies per promocionar-se:

Què és la comunicació M2M? - Font: Youtube