Pas 5. Ciutats intel·ligents

La tecnologia està transformant la interacció dels habitants amb l’espai públic i la gestió dels serveis en les ciutats del segle XXI.

La tecnologia aplicada a la ciutat es tradueix en l’smart city o ciutat intel·ligent. Què és una ciutat intel·ligent?

De la mateixa manera que les persones captem i compartim dades, les ciutats també poden incorporar diferents dispositius que, connectats a la xarxa, capturen i generen informació. Aquests dispositius, que són els sensors i la tecnologia de la Internet de les coses, connecten diversos elements de la ciutat per recollir dades immediates de tot, des del trànsit, el soroll, les condicions atmosfèriques com ara la contaminació i la meteorologia, fins al consum domèstic d’aigua. Aquestes dades s’analitzen en temps real i s’utilitzen per millorar el funcionament de la ciutat i la vida dels seus habitants.

Per tant, els propòsits de l'smart city són:

  • Analitzar dades en temps real.
  • Monitoritzar els serveis i les infraestructures.
  • Millorar la vida dels ciutadans.

Aquests punts són la base sobre la qual es construeix el concepte d’smart city, amb la intenció d’estalviar energia, controlar la contaminació, gestionar eficientment el trànsit (semàfors, congestions, alertes d’accidents…), millorar el transport públic, entre d’altres iniciatives que poden emprendre els ajuntaments.

Mira’t aquests vídeos:

El funcionament d’una gran ciutat smart city. Font: TV3

L’smart city: els nous ginys de la ciutat intel·ligent. Font: TV3

Atura’t i comparteix

Barcelona, ja al 2012, va ser una de les primeres ciutats a adoptar la tecnologia per implementar un sistema global d'smart city. Explora’n aquí tots els detalls:

Barcelona Ciutat Digital

Un dels projectes destacats de tecnologia urbana és Sentilo que mostra les oportunitats i millores que ofereix la xarxa de sensors per a la qualitat de vida dels ciutadans.

Vius a la ciutat de Barcelona? Si és així, has observat o experimentat algun dels serveis o projectes que s’anuncien a la web? Comparteix la teva experiència. Si no vius a Barcelona, saps si el teu ajuntament té algun programa similar? O hi ha previsió d’incorporar cap dels aspectes que es mostren a la infografia? Consulta-ho al teu ajuntament i publica la teva resposta.

En qualsevol cas, si et trobes amb la impossibilitat de treballar sobre el teu ajuntament, pots fer-ho sobre Barcelona.

Atura’t i reflexiona

L’automatització completa d’un sistema té avantatges però també inconvenients. Per exemple, un vehicle completament automatitzat, ja sigui públic o privat, pot ser més segur perquè compta amb sistemes que redueixen la probabilitat d’accident, però, en contrapartida, un accident podria ser fins i tot més greu perquè les màquines no poden mesurar-ne les conseqüències ni tenir en compte el factor prudència.

Busca exemples i informació sobre els possibles inconvenients de l’automatització i reflexiona-hi en el fòrum.

Aquí en tens un vídeo que, tot i el seu to humorístic, fa pensar:

Experiment: dos hackers ataquen un vehicle en circulació. Font: WIRED