Pas 2. Sí que llegeixes

Has pensat mai quants textos llegeixes al llarg del dia? Llegim molt, fins i tot quan no ho pretenem.

Llegim contínuament perquè ens hi va la vida: consells de seguretat, recomanacions mèdiques i de l’administració, instruccions de tot tipus, missatges al mòbil, apunts del nostre bloc de notes o els pòstits enganxats a la porta del frigorífic.

Hi ha qui exclamarà que això no és llegir! Tanmateix, es tracta de lectures invisibles que gairebé no tenim en compte, tot i que són clau en la manera com ens organitzem i ens relacionem en societat.

Hi ha altres lectures que aquí i ara, s’ajusten més a la idea que ens fem de la lectura com a activitat privada i, sobretot, a la idea que ens fem d’aquells de qui socialment hem convingut a considerar lectors.

La lectura adquireix diverses formes i propòsits. Hi ha qui llegeix per aprendre sobre temes concrets i no es perd la darrera publicació sobre tecnologia, art, història, moda, cuina, etc.

O hi ha qui troba en els llibres un motiu d’oci i de desconnexió i en devora un rere l'altre amb històries i fórmules narratives arxiconegudes que l’apassionen.

I, per descomptat, hi ha, també, qui llegeix des d’una altra mena de desig o voluntat: pel diàleg que manté amb les obres que va llegint i pel que aquesta lectura va fent en ell mateix… perquè no és el mateix encarar la realitat amb els ulls de cada dia que amb els de la literatura.

Mira-ho, si no t’ho creus:

Wislawa Szymborska; traducció J. M. de Sagarra. Vista amb un gra de sorra. Barcelona: Columna, 1997. (Font: Relats en català)

Ho tenim clar doncs: sí, llegim.

Però, com llegim? Només llegeix qui sosté un llibre a les mans? O qui necessita fer-ho al fer-ho al seu lloc preferit? Sols llegeix qui ha cercat i seleccionat la seva lectura a la biblioteca o l’ha comprada a la llibreria?

És clar que aquestes són maneres habituals de llegir, però n’hi ha d’altres?

Observar aquesta galeria d’imatges potser t’ajuda a pensar en altres possibles maneres de llegir.

Atura't i comparteix

Ara que ja ha quedat clar que sí que llegeixes, et proposem que recullis què has llegit darrerament i que ho mostris en aquest fòrum en forma de “riu de lectura”.

Com ho has de fer?

  • Apunta el que has llegit els últims set dies. Recorda que fem lectures de tot tipus, com s’ha comentat en aquest pas.
  • Presenta-ho gràficament. Et suggerim el dibuix d’un riu on has d’afegir aquestes lectures. No es tracta de fer una gran obra, sinó una representació visual senzilla feta per tu.

Inspira’t en aquest exemple fet per un estudiant de l’IOC, crea el teu propi riu de lectura i pensa a posar-hi el teu nom.

Responsive image