Pas 2. Sí que llegeixes
Has pensat mai quants textos llegeixes al llarg del dia? Llegim molt, fins i tot quan no ho pretenem.
Llegim contínuament perquè ens hi va la vida: consells de seguretat, recomanacions mèdiques i de l’administració, instruccions de tot tipus, missatges al mòbil, apunts del nostre bloc de notes o els pòstits enganxats a la porta del frigorífic.
Hi ha qui exclamarà que això no és llegir! Tanmateix, es tracta de lectures invisibles que gairebé no tenim en compte, tot i que són clau en la manera com ens organitzem i ens relacionem en societat.
Hi ha altres lectures que aquí i ara, s’ajusten més a la idea que ens fem de la lectura com a activitat privada i, sobretot, a la idea que ens fem d’aquells de qui socialment hem convingut a considerar lectors.
La lectura adquireix diverses formes i propòsits. Hi ha qui llegeix per aprendre sobre temes concrets i no es perd la darrera publicació sobre tecnologia, art, història, moda, cuina, etc.
O hi ha qui troba en els llibres un motiu d’oci i de desconnexió i en devora un rere l'altre amb històries i fórmules narratives arxiconegudes que l’apassionen.
I, per descomptat, hi ha, també, qui llegeix des d’una altra mena de desig o voluntat: pel diàleg que manté amb les obres que va llegint i pel que aquesta lectura va fent en ell mateix… perquè no és el mateix encarar la realitat amb els ulls de cada dia que amb els de la literatura.
Mira-ho, si no t’ho creus: