Què és la impressió en 3D? Com funciona? Quin futur es dibuixa davant de la situació que tothom qui disposi d'una impressora 3D pugui imprimir qualsevol objecte? Creus que estem davant de la tercera revolució industrial? Vols dissenyar un objecte preparat per imprimir?
Aquest curs et descobreix els conceptes generals de la impressió en 3D i et mostra per què la distància entre el món virtual i el món físic s'escurça cada vegada més. Encara que no disposis d'una impressora 3D, tindràs l'oportunitat de crear un model en 3D, compartir-lo o, fins i tot, imprimir-lo a qualsevol dels diferents serveis d'impressió disponibles a la xarxa.
2013
Cap
15 hores
Xavier Belanche
Rachel Papernick
Xavier Belanche
En aquesta nova era, qualsevol pot ser fabricant, gestionar el seu lloc web i crear una empresa pròpia. Aquest procés rep el nom d'impressió en 3D.
Un article de Paul Markillie a The Economist (A third industrial revolution) l'abril de 2012 considerava les tecnologies de la impressió en 3D com el principi de la tercera revolució industrial. Si la primera revolució, a l'Anglaterra del segle XVIII, va consistir en la mecanització de la producció tèxtil, i la segona va venir a principis del segle XX de la mà de Henry Ford amb la cadena de muntatge i la corresponent producció en massa, la tercera revolució dibuixa l'horitzó de la fabricació distribuïda: amb un ordinador, eines de disseny en 3D, internet i una impressora 3D s'obre l'oportunitat de muntar una fàbrica a casa.
Com ja va ocórrer amb la creació de l'ordinador personal, aquesta revolució ha estat possible, en bona part, gràcies a l'esforç i innovació dels makers, moviment basat en la filosofia de fes-ho tu mateix (Do It Yourself-DIY-). Els makers han desenvolupat impressores 3D de baix cost i n'han facilitat l'accés universal. I és aquesta circulació del coneixement lliure impulsada pels makers la que ha fet créixer una comunitat en xarxa d’artistes, creadors, dissenyadors, programadors, tecnòlegs i curiosos que estan portant els límits de la impressió en 3D a nous horitzons.
L'abast dels canvis que pot representar l'ús massiu de la impressió en 3D en diferents camps de la indústria actual és enorme. Et suggerim algunes evidències de la importància i l'impacte de la impressió en 3D en l'àmbit de la producció industrial.
Mira't aquest vídeo:
Atura't i reflexiona:
Com t'imagines l'evolució de la impressió en 3D d'aquí a vint-i-cinc anys? Creus que tothom tindrà una impressora 3D a casa com un electrodomèstic més, com ara l'ordinador, la rentadora o la nevera? Penses que pot ser semblant a la història que mostra el següent curt d'animació?
Les possibilitats són infinites. Te n'esmentem quatre:
Atura't i comparteix
Se t'acudeix un possible negoci basat en la impressió en 3D? Muntaries una botiga d'impressió en 3D al teu barri? Què oferiries al client? Planteja en el fòrum possibles projectes personals o comercials basats en la tecnologia de la impressió en 3D.
El procés de la impressió en 3D rep el nom tècnic de fabricació additiva (additive manufacturing).
Aquest vídeo t'ho mostra:
La fabricació additiva permet la creació d'objectes amb formes que, d'una altra manera, resultarien impossibles de fabricar.
El temps necessari per a la impressió pot variar segons el grau de detall: a més detall, més temps necessitarà la impressora per crear el model.
Com funcionen les impressores 3D? Si és la primera vegada que en sents parlar possiblement et vindrà al cap l'aspecte visual d'una impressora de paper domèstica o la fotocopiadora de l'oficina.
Les diferències entre la impressora de paper i la de 3D són moltes i diverses, però la més important és que afegeix la dimensió de profunditat. Una impressora de paper imprimeix en dues dimensions (amplada i alçada) i, en canvi, una impressora 3D imprimeix objectes en tres dimensions (amplada, alçada i profunditat).
Observa les següents parts comunes d'una impressora 3D:
Què ens oferirà el futur de la impressió en 3D? Descobreix en aquests vídeos dos usos sorprenents i alhora oposats d'aquesta tecnologia:
Si és possible imprimir qualsevol objecte amb una impressora 3D, tothom que en tingui una a casa pot imprimir una arma?
Aquests dos fets es van difondre a través dels mitjans de comunicació i les xarxes socials i van provocar un intens debat sobre les oportunitats i també els possibles perills de la impressió en 3D.
Atura’t i reflexiona
Pensa en les següents qüestions:
Però hi ha una altra qüestió a tenir en compte. Hem d'aprendre a dissenyar en 3D. Convertir les nostres idees en objectes 3D perquè funcionin en una impressora 3D requereix més que un simple clic al botó d'imprimir.
Ens hi posem? Som-hi. Quin objecte t'agradaria tenir?
Per dissenyar i donar forma al teu primer model 3D necessitaràs una eina de modelatge en 3D. Te'n proposem dues, de molt potents, de lliure accés i que compten amb una comunitat d'usuaris molt proactiva:
Totes dues són força intuïtives i permeten familiaritzar-se amb l'entorn de treball ràpidament. Ara bé, per aconseguir un model elaborat i cuidat, caldrà que n'exploris les funcionalitats i aprofundir-hi.
Si vols fer un disseny senzill i obtenir resultats immediats, fes servir Tinkercad, però si et ve de gust experimentar i crear models complexos, t'animem a optar per Blender. La diferència entre l'una i l'altra rau en el temps i dedicació inicial que requereixen.Atura't i comparteix
Apren en col·laboració
Recorda que també pots demanar consells als teus companys sobre el programari 3D i el seu funcionament.
Existeixen comunitats d'usuaris que comparteixen models 3D perquè puguis descarregar-los i modificar-los lliurement per poder imprimir-los.
Thingiverse https://www.thingiverse.com/ és el servei més popular. Gràcies a la comunitat maker trobaràs molts models organitzats en diferents categories (joieria, art, matemàtiques, educatius...). A continuació, se’t dona una llista de models per començar a explorar:
Atura't i practica
Descarrega un model, obre'l amb una eina 3D i prova de modificar el seu aspecte original. Comparteix els teus progressos amb els teus companys.
Dissenya un model en 3D per compartir-lo a la xarxa. Pots fer-ho partint de zero o bé modificant un objecte que ja hagi estat dissenyat.
Un cop hagis finalitzat el teu model 3D pots compartir-lo a la xarxa:
Si ets impacient, no tens una impressora 3D i vols veure el teu model fet realitat, trobaràs a la xarxa serveis professionals d'impressió en materials diferents (metall, plàstic, ceràmic) o, fins i tot, en colors.
Recorda que cal exportar el model 3D en el format .STL perquè l'interpreti correctament la impressora 3D.
Atura't i comparteix
Ofereix l'URL de la pàgina en la qual es troba el teu projecte en el fòrum i, si escau, comenta el projecte d'algun company. Si, a més a més, t'has decidit a imprimir-lo, publica fotografies de l'objecte imprès. Recorda incloure una moneda al costat del model per tal de tenir la referència de la mida de l'objecte imprès.
Aprèn en col·laboració
Recorda que pots utilitzar el fil general del fòrum Aprèn en col·laboració per consultar o plantejar aspectes generals del miniop. Es tracta que entre tots us en sortiu.