Planificar un viatge

Si t'agrada viatjar tens el món al teu abast a la xarxa. Et proposem planificar un viatge i representar-lo a partir d'un mapa virtual amb l'itinerari, les fotografies, vídeos, textos i enllaços web que il·lustrin tot allò que t'agradaria registrar-hi. En acabar-lo, tindràs l’oportunitat de compartir-lo amb altres viatgers publicant-lo a la xarxa.

Terra Sacra Time Lapses, Sean F. White, 2012.

Síl·labus del curs

La planificació d'un viatge
Una representació dels estils de planificació dels viatgers que utilitzen la xarxa com a eina a partir dels recursos que comparteixen en blogs, videoblogs, fotologs i xarxes socials.
L'elaboració del mapa de l'itinerari d'un viatge
Proposta de planificadors virtuals que permeten inserir-hi la informació rellevant del teu viatge.
Els elements imprescindibles per a una planificació eficaç
Consulta la informació fiable a través dels webs de referència de turisme, transport, allotjament i de gastronomia i comprova com es representa en les guies, audioguies i mapes.
El viatge després del viatge
El registre del viatge a través de fotografies, fitxers sonors, vídeos i blogs per poder compartir l'experiència amb els altres.

Any d'edició

2013

Prerequisits del curs

Cap

Dedicació horària

15 hores

Elaborat per

 • Beatriz Marín
 • Constantí Serra

La planificació

Una bona planificació és necessària per gaudir plenament del viatge.

Mira't aquest vídeo en el qual veuràs diferents maneres de planificar un viatge i explicar-lo:


Tant si prepares un viatge com si prepares un ciberviatge, és important veure què fan els bons viatgers. Internet et permet compartir experiències i això és el que faràs.

Altres viatgers n'han compartit als seus blogs. Els trobaràs situats en aquest mapamundi. També pots consultar les xarxes socials, fotologs i videoblogs.

En aquesta infografia hi apareixen representades les dades de la influència dels recursos en línia sobre la planificació de viatges. T’identifiques amb el contingut? Et veus representat en aquestes dades?

planificacio

Atura’t i comparteix

Comparteix al fòrum, segons la teva experiència, allò que creus que és imprescindible per poder planificar correctament un viatge. Digues també què no tornaries a fer en el moment de planificar-ne un de nou.

On vols anar?

Per començar a dissenyar el teu itinerari, el que has de fer en primer lloc és triar la destinació.


Les pàgines webs oficials de turisme ofereixen informació fiable sobre el país. Consulta en aquest mapa les que més t'interessin.

mapamundi

Webs oficials de turisme del món


Viatges a l'estranger? Consulta la informació que et facilita el Ministeri d'Assumptes Exteriors i Cooperació.

Atura't i comparteix

 • On has viatjat anteriorment? Dibuixa el teu propi mapamundi de viatges des d’aquí. Quan el tinguis acabat, comparteix-lo en aquest fòrum.
 • Ja has decidit quina serà la destinació del teu viatge virtual? Digues, doncs, el lloc on t'agradaria anar i els motius que t'han portat a prendre aquesta decisió. Si has viatjat a alguna de les destinacions que comenten els teus companys, fes-los alguna recomanació.

El teu itinerari virtual

L’emoció del viatge ja està present en la planificació, perquè començaràs a viure el país, la ciutat, o el lloc al qual viatjaràs al mateix temps que el somies i l'imagines.

Els mapes per representar itineraris de viatges han cobrat una gran importància gràcies a una sèrie d'eines que ens permeten accedir pràcticament a tots els racons del planeta per crear-ne de nous de manera senzilla. Aquí tens els tres planificadors virtuals més populars:

Mira't aquests exemples de mapes d'itineraris fets amb cadascun dels planificadors anteriors:

Google Maps

Tres rutes per Cadaqués de tres caires diferents: una d'artística relacionada amb el món de Dalí; una altra d'històricocultural i la darrera que ressegueix el Cap de Creus.

Tripline

Ruta històrica per Cadaqués

Google Earth

Viatge a Myanmar amb Google Earth, per Constantí Serra

Amplia

Google Earth és una aplicació que permet viatjar des del seu globus terraqüi virtual i veure imatges de satèl·lit, mapes, relleus i edificis en 3D. També permet crear itineraris virtuals. Si t'interessa veure aquest mapa en l'aplicació real l'hauràs d'instal·lar al teu ordinador.


Accedeix als enllaços següents i mira't les rutes que han penjat altres viatgers. Segurament, algunes et resultaran inspiradores per al teu projecte. Adona-te'n que tots els itineraris estan formats per marcadors en els quals hi pot haver textos, fotografies i vídeos. Aquests marcadors poden estar representats per icones diferents, com per exemple:

La unió dels marcadors dóna com a resultat l'itinerari definitiu del viatge.

Els mapes que has consultat et poden servir de model i, fins i tot, alguns d'ells es poden copiar i modificar per adaptar-los als teus interessos.

 • Mapes de Tripline
 • Mapes de rutes turístiques per Catalunya
 • Per cercar mapes de GoogleMaps has d'introduir aquest text a un cercador: site:maps.google.es + "el nom del lloc"


 • Per planificar el teu viatge necessitaràs informació sobre:

  • Mapes del país i plànols de les ciutats
  • Carreteres, xarxes de tren i autopistes
  • Autobusos, metro, trens, taxis i altres
  • Tens passaport vigent? Necessites visat?
  • Algun dels viatgers té necessitats especials?
  • Quan de temps durarà el teu viatge?
  • Predicció del temps
  • Visites imprescindibles, museus, monuments, i altres atraccions
  • T’has de vacunar? Necessites medicació? Has previst assegurança?
  • Ja saps quins són els plats típics? T’han recomanat cap restaurant?
  • Has calculat els diners que necessitaràs? Has de comprar divises?
  • Aniràs sol? Acompanyat? En grup?

  Atura't i practica

  Els mapes que has consultat es poden copiar, cosa que et permet modificar-los i adaptar-los, però també en pots crear un de nou. En tots dos casos és imprescindible que cadascuna de les parades de l'itinerari estigui identificada amb un marcador perquè permetrà inserir informació diversa (fotografies, enllaços, textos, vídeos, etc.).

  Quan tinguis clar l'itinerari, comparteix-lo al fòrum, tant si l'has creat de nou com si n'has adaptat un d'un altre viatger, i exposa les dificultats que hi has trobat i els dubtes que t'hagin sorgit per resoldre'ls amb la col·laboració dels teus companys de fòrum.

  El transport i l'allotjament

  Quin mitjà de transport triaràs? Creus que n’hi ha de més recomanables que d’altres? Has pensat en l’impacte que tenen en el medi ambient? És molt important que facis una tria responsable.

  Mira’t aquests vídeos i analitza les dades que et presenten:

  Transport aeri i contaminació. Font: Lletra petita. Capítol 7: Turisme. TV3
  Turisme i residus. Font: Lletra petita. Capítol 7: Turisme. TV3

  Si necessites comprar un bitllet, ho podràs fer des de les pàgines oficials dels operadors o des d'un dels metacercadors que hi ha actualment. El mateix procediment el pots fer amb l'allotjament. Alguns metacercadors permeten comparar els preus i les condicions que t'ofereixen diverses empreses.


  A part dels mitjans de transport més utilitzats (avió, tren, vaixell, autobús i cotxe particular) en tens d'altres:

  Les pàgines oficials de turisme t'ofereixen informació contrastada i fiable. En aquesta guia oficial d'establiments turístics de la Generalitat de Catalunya trobaràs albergs, bed & breakfast, càmpings, clubs d’hospitalitat i fins i tot monestirs.

  Si necessites buscar allotjament, tingues en compte aquests consells: consells allotjament


  Ara ja pots fer la maleta:

  Què veure? Què fer? On menjar?

  Si vols informació sobre la destinació triada i sobre l’itinerari que faràs, pots recórrer a les guies de viatge tradicionals o pots buscar-ne a la xarxa.

  Si vols informació sobre la destinació triada i sobre l’itinerari que faràs, pots recórrer a les guies de viatge tradicionals o pots buscar-ne a la xarxa.

  Les pàgines oficials de turisme són una font indispensable d’informació i per completar-la i adaptar-la a les teves necessitats, pots recórrer als llocs web creats mitjançant el mashup (en català remescla). La remescla en llocs web es pot definir com una aplicació que integra programes, interfícies, serveis o continguts independents procedents d'altres llocs, amb la finalitat d'oferir un nou servei als usuaris.

  En molts webs fonamentats en la remescla pots trobar-hi guies de ciutats i països per consultar-les en format web. També en trobaràs ja d'elaborades o les pots generar tu mateix a partir d’una selecció dels continguts que t’interessen. A part de les guies escrites, les audioguies també són una bona font d’informació.

  Aquí tens una selecció de portals web des dels quals pots veure o descarregar guies turístiques. Consulta’ls per veure el tipus d’informació que pots obtenir-ne i decideix quins s’ajusten més a les teves necessitats.

  Et suggerim unes preguntes que et facilitaran l'anàlisi d’aquests portals:

  • Quin tipus d'informació t'ofereixen aquests portals?
  • Per accedir a una part dels continguts et cal registre o no és un requisit imprescindible?
  • Hi pots trobar guies turístiques en format web?
  • Es poden generar guies turístiques descarregables en les quals pots seleccionar els continguts que hi han d'aparèixer?
  • Pots generar guies descarregables estàndards però no pots seleccionar la informació que vols que s'hi inclogui?
  • Hi ha informacions addicionals sobre què fer i què veure a la destinació triada?
  • Pots consultar els mapes associats a la guia?
  • Hi ha una aplicació per consultar la documentació amb smartphone o amb tauleta?
  • Hi ha audioguies? Et pots descarregar les audioguies? Quin format tenen?

  Atura't i comparteix

  Comparteix la recerca que has fet a partir de les preguntes que t’hem suggerit. Digues quina informació t’ha sorprès, quina t’ha resultat més útil i quina has trobat a faltar.

  Amplia

  Per accedir a informació sobre viatges amb un smartphone o tauleta, consulta l’article Aplicacions per organitzar, gaudir i recordar els viatges (Font: ICEC - Generalitat de Catalunya).

  Viatjar després del viatge

  D'un viatge, t’emportaràs moltes coses.

  Enregistrar llocs, paisatges o moments viscuts són part important de l’experiència de viatjar i també passos necessaris per compartir el teu viatge amb els amics o amb la família.

  Pots escriure les teves experiències en un blog com a crònica de la jornada o com a reportatge del viatge. En un blog s’hi poden incorporar textos, fotos, vídeos, arxius sonors, etc. Podem actualitzar les notícies des d’un dispositiu mòbil o des de qualsevol ordinador connectat a Internet.

  Si graves vídeos, pots publicar-los a Youtube. De la mateixa manera, pots emmagatzemar fitxers mp3 on hagis enregistrat les campanades d’una catedral o una conversa entranyable amb un familiar o amb desconeguts. Així, abans, durant o després del viatge en podràs gaudir.

  Pel que fa a les imatges, Flickr o Google Photos són plataformes que et permeten emmagatzemar i classificar les fotos que facis en diferents àlbums. També pots generar una presentació multimèdia i obtenir-ne un enllaç.

  Una altra possibilitat és crear un àlbum de fotos digital en línia, públic o privat, que pots imprimir i conservar.

  Pots compartir a Internet tots aquests recursos amb amics o amb altres usuaris a través d'enllaços.

  Font: Afers exteriors. Adéu i gràcies. TV3

  Projecte

  El projecte del curs consisteix a fer un mapa virtual del teu itinerari amb un dels planificadors que t'hem suggerit i compartir-ne l'URL. Al teu projecte hauràs d'experimentar tot el que has anat aprenent al llarg del miniop.

  Quin itinerari virtual has de presentar?

  Has d'elaborar l'itinerari amb un d'aquests tres planificadors: Tripline, Google Maps o Google Earth. Tria el que et resulti més senzill. Organitza prèviament una estructura bàsica, tot i que el podràs anar editant i hi podràs afegir informació en qualsevol moment.

  El teu itinerari virtual ha d'incloure:

  1. Un títol que identifiqui l'itinerari (pot ser d'un viatge que ja has fet, que vols fer o un itinerari del teu entorn).
  2. Un marcador per a cadascun d'aquests punts: el punt de sortida, els llocs a visitar i el punt final (o de tornada).
  3. Cada marcador ha d'incloure necessàriament:
   • Un text breu que identifiqui el lloc.
   • Una fotografia il·lustrativa, que hagis fet tu o que hagis trobat a Internet.
  4. Opcionalment també hi pots incloure:
   • Un relat personal si coneixes el lloc.
   • El transport que utilitzaràs (el marcador et permet triar la icona d'un mitjà de transport).
   • Enllaços a llocs web que consideris significatius.
   • Enllaços a vídeos.
   • Informació sobre allotjament, restaurants i patrimoni artístic i cultural.
  Què ens emportem d’un país. Font: Lletra petita. Capítol 7: Turisme. TV3

  Atura't i comparteix

  • Copia l'URL del teu itinerari al fòrum i explica els motius pels quals animaries un altre viatger a fer-lo.
  • Explora els itineraris que s’han compartit i comenta’n un que t’hagi cridat l’atenció.

  Aprèn en col·laboració

  Recorda que pots utilitzar el fil general del fòrum Aprèn en col·laboració per consultar o plantejar aspectes generals del miniop. Es tracta que entre tots us en sortiu.