Et sents perdut enmig de dades, previsions, opinions d’experts i mesures de govern? L’economia t’afecta com a individu i també com a membre actiu de la societat. La informació diària és aclaparadora, els canvis, molt ràpids i els canals d’informació, molt diversos.
Vols començar pel principi? Aquest curs et presenta nocions bàsiques d’economia per comprendre millor el món en què vivim.
2012
Actualitzat al juny de 2022
Cap
15 hores
Marta Pau
Enmig de l’allau de notícies sobre economia que rebem cada dia, val la pena aturar-nos a reflexionar-hi. Tot seguit, et proposem preparar una argumentació oral personal sobre un aspecte candent de l’economia actual.
Cada dia llegim notícies amb propostes econòmiques fetes des de diversos partits polítics. Però podem, com a ciutadans, valorar si els canvis que s'estan produint són pertinents?
Per exemple, si llegim aquesta notícia: “La CEOE demana no apujar les pensions aquest any segons l'IPC” tenim prou formació i informació per saber què seria millor per a la major part de la ciutadania?
Anem a pams...
Atura’t i reflexiona Creus que la pujada d'impostos indirectes afecta tothom per igual? Quin creus que és l'objectiu de les propostes de la CEOE?
Què creus que té un valor econòmic en la teva vida?
En economia, tot el que té un valor econòmic és el que s'anomena riquesa.
També tens una família, amics, aficions, gustos, interessos... Tot això no té un valor econòmic quantificable, però són aspectes essencials per a la nostra vida.
Adquireixes bens diàriament per satisfer les teves necessitats, els teus desitjos o simplement perquè et resulten útils.
Quin creus que és el valor de cadascun del productes que veus en aquestes imatges?
Per respondre hem de referir-nos al concepte valor d'ús segons el qual atorgaríem, de ben segur, més valor a la bossa de fruita que a la consola de videojocs ja que la primera cobreix una necessitat humana de supervivència (l’alimentació) mentre que l’altra no (l’oci).
I per què, doncs, val més una consola que la bossa de fruita?
Perquè el preu de les coses s'estipula a partir del valor de canvi, és a dir, a partir de la quantificació del que costa produir-lo: la matèria primera, la maquinària, la mà d'obra i el benefici que se'n vol obtenir.
El mercat és on entren en contacte els compradors i els venedors. Així doncs, n’hi ha prou amb el valor de canvi per fixar el preu d’un objecte? No, en la determinació del preu també hi intervé la llei de l’oferta i la demanda. Si un producte és demandat per molts compradors però és un producte escàs, el seu preu s’incrementa; en canvi, quan un bé és abundant però té poca demanda el seu preu disminueix.
Mira’t aquest vídeo. S’hi explica com va sorgir la teoria de la llei de l’oferta i la demanda, i com va aparèixer el debat sobre la influència de la intervenció dels governs en l’economia:
Atura’t i reflexiona El fenomen de la inflació permet observar tota la complexitat de la llei de l'oferta i la demanda. La combinació de diversos factors polítics, econòmics o socials pot provocar una reacció en cadena que dispari la inflació en gran part dels productes de consum.
Mira't aquests vídeos:
La inflació repunta i la pujada de preus afecta tots els productes- TV3
L'alt preu dels carburants incrementa els costos del sector logístic, que els acaba repercutint en el client- TV3
Ara llegeix aquest article: "La inflació empobreix més els pobres".
Comparteix al fòrum la reflexió que et susciten les notícies anteriors i l'impacte que tenen en la teva vida quotidiana.
Argumenta les teves opinions basant-te en algun dels conceptes següents: el valor, el preu, les lleis del mercat i la importància que tenen en la vida de les persones les intervencions del govern en matèria d’economia.
Com es quantifica el benestar material d'un país? És possible mesurar la riquesa d'un país i comparar-la amb la d’altres països?
Diàriament llegeixes o sents frases com: ... el PIB català ha caigut un 0,2% el primer trimestre o ... a Alemanya i al Regne Unit el PIB ha crescut de l'abril al juny o ... el PIB s’estanca a França durant el tercer trimestre.
Què volen dir exactament aquestes afirmacions? Per què sembla tan important el PIB? El PIB és un bon indicador de la qualitat de vida?
Mira’t aquest vídeo:
El Producte Interior Brut (PIB) és una de les claus per determinar la riquesa generada pels ciutadans d’un país durant un període de temps. A més de mesurar la prosperitat o decadència econòmica d’un país, és l’indicador que serveix per comparar el nivell de riquesa i benestar entre països.
Destaquem-ne els aspectes més importants...
Aprèn en col·laboració
Recorda que pots utilitzar el fòrum general tant per preguntar als companys com per ajudar-los en els seus dubtes i problemes. Es tracta que entre tots us en sortiu.
La riquesa es genera mitjançant el treball. A partir del treball, les matèries es transformen en béns amb un valor de canvi.
El treball no es redueix a allò que és remunerat en forma de salari, sinó que és un concepte més ampli.
Observa aquesta imatge fixant-te en tots els detalls:
Però, com es distribueix la feina entre gèneres? Qui cobra més? Qui treballa més a casa?
Observa i analitza les dades que presenten les tres infografies següents:
Què et mostren el resultats?
Aquest diferència és el que es coneix com a divisió sexual del treball.
Per aplicar aquests conceptes a la teva realitat quotidiana i mesurar com reposa el treball productiu sobre el reproductiu, et proposem una petita activitat de recerca. Prendràs consciència de la importància i l’impacte que té el treball reproductiu en l’economia:
Amb el procés d'igualtat entre gèneres, el model segons el qual l’home aporta el salari principal i la dona assumeix un treball productiu i també la major part del reproductiu, ha anat evolucionant. Malgrat tot, la diferència entre gèneres persisteix i és una tendència que ha de canviar, tant per raons socials com per les seves repercusions econòmiques (imagina’t que ens paguessin un sou per al treball reproductiu!)
Amplia
Si t’interessa aquesta qüestió llegeix l’article "A Espanya, els homes guanyen 4.721 € més que les dones" i consulta els recursos de l’Informe mundial sobre salaris 2022-2023 de l’Organització Internacional del Treball (OIT).
La riquesa està distribuïda en la societat a través de diferents vies. Segons si beneficia més o menys persones, estarem parlant d’un repartiment equitatiu o desigual de la riquesa.
La infografia mostra el circuit de repartiment de la riquesa a partir del salari o beneficis. Fixa't com quan aquest repartiment arriba al final, torna a generar nous salaris a través dels serveis o del consum a què es destina aquesta riquesa. Aleshores, torna a començar el circuit de repartiment.
Un impost és una quantitat de diners que ha de pagar obligatòriament un ciutadà perquè l’administració pública pugui atendre les necessitats col·lectives i mantenir els serveis públics.
El debat sobre els impostos sorgeix en tots els moments de crisi. Una manera de recaptar diners per part de l’Administració és apujant-los. Mira’t aquest vídeo:
Els impostos de 2023 (Font: TV3)
Per conèixer i distingir les categories en què es divideixen els impostos i de quina manera els paguem, mira’t aquests vídeos:
Explicació sobre l’IRPF (Impost sobre la renda de les persones físiques) per X.Sala-i-Martin
Explicació sobre l’IVA (Impost sobre el valor afegit) per X.Sala-i-Martin
Atura't i reflexiona
Existeix la igualtat entre els contribuents? Llegeix aquest article de la Constitució espanyola:
Article 31.1 Tothom contribuirà al sosteniment de les despeses públiques d’acord amb la seva capacitat econòmica mitjançant un sistema tributari just inspirat en els principis d’igualtat i progressivitat que, en cap cas, tindrà abast confiscatori.
L’augment dels ingressos públics sempre passa per apujar els impostos? Cal posar l'accent en els impostos directes o bé en els indirectes per estimular la creació de llocs de treball? Qui paga més impostos: els treballadors o bé els ciutadans que tenen més diners?
Aquestes preguntes són centrals en el debat polític actual ja que millorar els ingressos fiscals és fonamental per a la recuperació de la crisi sobrevinguda actualment.
Comparteix al fòrum les teves reflexions sobre l’impacte social de l’augment dels impostos com a mesura per pal·liar la crisi.
La pressió fiscal és la quantitat d'impostos que paguen els ciutadans d'un país sobre el total de la riquesa generada.
El debat sobre si cal mantenir una pressió fiscal alta o baixa és una de les discussions polítiques més habituals. Quanta pressió fiscal ha de tenir un país? Segons el sistema que s'adopti, es pot parlar de dos plantejaments contraposats:
Ara bé, dins d'un país no tothom paga proporcionalment la mateixa quantitat d'impostos. Si l'impost principal és sobre els salaris, qui pagarà proporcionalment més impostos seran els treballadors i les classes mitjanes. En canvi, si es grava de forma important els dipòsits bancaris i les transaccions financeres, els impostos repercutiran amb més força sobre les grans fortunes.
Llegeix el text següent. Quina és la posició dels autors respecte la pressió fiscal? Analitza’n els arguments utilitzant la graella que et presentem
Quanta pressió fiscal ha de tenir un país?
A les societats on no es paguen impostos, són les classes treballadores les que pateixen aquesta deficiència, ja que els béns públics que ha de finançar i gestionar l'Estat no seran possibles sense aquestes recaptacions tributàries. Són precisament els països europeus amb major pressió fiscal agregada els qui millor Estat del Benestar ofereixen a la seva població. Els ciutadans dels països nòrdics, que són els que major pressió fiscal suporten, són els que gaudeixen de millors prestacions socials.
En canvi, els ciutadans de països com Estats Units i Japó, amb taxes de pressió fiscal molt baixes (al voltant del 25% el 2002) en relació amb els països europeus, amb prou feines compten amb pensions i serveis públics de la qualitat i abundància dels països nòrdics. Als Estats Units, l'assistència sanitària és pràcticament privada i la que s'ofereix amb caràcter públic deixa molt a desitjar. De totes maneres, cal afegir que la força dels grans poders econòmics, que es justifica en les idees neoliberals, està portant a una reducció de la imposició personal en tots els països i a un augment de les cotitzacions socials.
Seminari Taifa Informe 02-Desembre 2005
Preguntes | Comentaris |
---|---|
Què és necessari, segons el text, per a tenir un estat del benestar fort? | |
Què assegura el text que passa en els estats amb una pressió fiscal baixa? | |
A qui consideren que beneficia que es paguin força impostos? | |
Quina creuen que és la tendència actual sobre pressió fiscal? Per què? | |
Els autors es posicionen a favor d'una pressió fiscal alta o baixa? |
Preguntes | Comentaris |
---|---|
Què és necessari, segons el text, per a tenir un estat del benestar fort? | Que es paguin força impostos. És a dir, una pressió fiscal alta |
Què assegura el text que passa en els estats amb una pressió fiscal baixa? | Que tenen uns serveis públics inexistents o deficients, i bona part dels serveis essencials són privats. |
A qui consideren que beneficia que es paguin força impostos? | A les classes treballadores, ja que així es beneficien d'uns serveis que d'altra banda no podrien pagar o els sortirien molt cars. |
Quina creuen que és la tendència actual sobre pressió fiscal? Per què? | Creuen que la tendència és a abaixar la pressió fiscal. Això és promogut pels grans poders econòmics. |
Els autors són partidaris d'una pressió fiscal alta o baixa? | Són partidaris d'una pressió fiscal alta, ja que consideren que sense ella és impossible tenir un estat del benestar que afavoreixi la justícia social. |
L’opinió del text anterior segueix una lògica molt clara, però aquesta idea no és la predominant en les polítiques sobre impostos. Hi ha un debat molt viu sobre com cal afrontar la qüestió dels impostos per afavorir el creixement de l'economia, tant en situacions de bonança com en situacions de recessió.
Llegeix els articles següents per conèixer altres factors i principis que incideixen en la pressió fiscal:
Aprèn en col·laboració
En un tema tan complex com aquest val la pena contrastar opinions. Planteja els teus dubtes al fòrum general i col·labora amb els companys per crear-te una opinió pròpia sobre aquest assumpte.
Asseguraries que els ciutadans que viuen en el país que produeix més riquesa del món són alhora els que viuen millor? La riquesa i el benestar són sinònims? Quin és l'impacte de la desigualtat a l'interior de cada país?
Observa les imatges següents i pensa en un repartiment equitatiu ideal de la riquesa; compara’l amb les desigualtats econòmiques que es produeixen a la realitat:
Això és el que passa quan es calcula la riquesa dels habitants d'un país dividint el PIB pel conjunt de les persones que hi viuen. És el que es coneix com a renda per capita.
Algunes observacions que cal no oblidar:
Una cita cèlebre diu: Hi ha tres tipus de mentides: les mentides, les grans mentides i les estadístiques. Veiem, doncs, que una estadística pot transmetre una idea que no té res a veure amb la realitat de la vida de les persones.
Per aquest motiu, hi ha altres indicadors que permeten quantificar el nivell de benestar d’un país i que ens donen la mesura de les desigualtats. Són els següents:
Mapamundi d'Índex de Desenvolupament Humà el 2014
Coeficient de Gini a nivell mundial 2009
Atura’t i comparteix
Entra al fòrum per debatre, intercanviar dades i els teus punts de vista sobre la informació que trobaràs en els enllaços següents, on hi trobaràs el llistat de països ordenats segons la seva renda per capita, el seu IDH i el seu coeficient de Gini. Veuràs que n'hi ha que ocupen posicions molt diferents segons quin sigui l'indicador.
El projecte consisteix a treballar sobre la taxa de risc de pobresa. Hauràs d'explicar com es calcula aquesta taxa i proposar tres mesures de tipus econòmic o social per reduir-la.
La taxa de risc de pobresa és una de les formes de calcular el nombre de persones pobres d'una societat.
Per calcular la taxa de risc de pobresa és imprescindible saber els ingressos disponibles anuals. És a dir, quants diners ingressen les persones al llarg d'un any.
En la nostra societat, es considera que s'està en risc de pobresa quan els ingressos disponibles d’una persona no arriben al 60% de la mediana d’ingressos disponibles del conjunt de la societat.
Mira't aquest gràfic. Què s'hi representa?
Font: IDESCAT
Ara mira't aquest altre gràfic:
Font: IDESCAT
Abans de continuar, assegura't que has copsat bé la informació anterior i que ets capaç de respondre’t aquestes qüestions:
Darrere d'aquestes xifres hi ha persones. I l'objectiu de les polítiques econòmiques i socials ha de ser millorar la vida de les persones. Per això et proposem que facis, primer, les següents reflexions i en prenguis nota en un esborrany:
Si has identificat les causes de la pobresa, caldria que les mesures proposades permetessin actuar sobre algunes d'aquestes causes.
Aquestes mesures, a més, han d'estar relacionades directament o indirectament amb algun dels aspectes treballats en aquest miniop.
Totes les mesures econòmiques o socials tenen un impacte positiu però també algun impacte negatiu. Així mateix, poden afectar positivament un gruix gran de persones, però, alhora, afectar negativament un sector petit de la societat. El que les fa bones és que el benefici positiu sigui major i més just que l'impacte negatiu.
Imaginem-nos que decidim construir una carretera entre dues poblacions. Això tindrà un impacte positiu, perquè permetrà anar més ràpidament d’un lloc a l'altre, però també tindrà un impacte negatiu perquè destruirà part dels camps de conreu i del paisatge. La carretera afectarà positivament aquelles persones que viatgen freqüentment entre les dues poblacions, però afectarà negativament els pagesos que hi tenen camps de conreu i les persones que feien servir aquell espai natural per a passejar-hi. Quina és la decisió correcta, construir la carretera o no construir-la?
El projecte consisteix a donar resposta a les preguntes següents:
Amb les notes que has pres als punts 1 i 2, elabora un esquema per exposar oralment les teves respostes.
Has de lliurar una exposició oral i la fotografia de l'esquema que has anat elaborant.
Es valorarà la teva implicació en l'exposició, per tant, procura ser concís, evita les obvietats i aplica els conceptes que has vist al llarg del curs.
Atura’t i comparteix Comparteix en aquest fil comentaris o dubtes que et sorgeixin sobre el contingut del projecte. Es tracta que entre tots us en sortiu.